Tereza Kymlová

A budete jen koukat, nebo i číst?

Z TĚŠÍNA DO TĚŠÍNA I

28. 7. 2023

Před několika dny mě S. vytáhla do Beskyd. Asi dva dny na to mě můj starší Jo vytáhl na jednu z kratších cest kolem Cieszyna. Obojí balzám na duši. A já chytla slinu. Zachtělo se mi víc chodit. Že by konečně byla příležitost začít aktivně poznávat Těšínsko? Snad to vydrží!

Momentálně mám v plánu projít všechny turistické okruhy okolo Těšína a Cieszyna (kde jich je víc) a podělit se o to s Vámi, mými čtenáři.

Třeba vás to inspiruje a taky se tudy projdete (žijete-li poblíž), nebo díky tomu jen nahlédnete do okolní krajiny (jste-li zdaleka), anebo si zavzpomínáte, jak jste tudy sami kdysi šli...

V neposlední řadě mi to poslouží jako úložiště tras.

Tahle vedla po žluté. Cca 14 km (z domova). Čas: svižnou chůzí s hůlkami 2,5 h:

Poté, co projdete rušným městem a napojíte se na žlutou (my šli zprava), teprve si užíváte klid při mírném stoupání do kopce.

Potkáváte stále řidší starší i moderní zástavbu činžovních a řadových domů, potom několik málo rodinných, až vás trasa zavede k zahrádkařské kolonii nacházející se poblíž dálnice.

Po jejím překonání po mostě už vás čeká vyloženě vesnické prostředí s krásnými výhledy na panorama Beskyd i Holešovskou hůrku u Goleszówa v Polsku.

Zdálky také ční z lesů typické šikmé střechy ustroňských horských hotelů. Možná by stálo za to jít opačným směrem, protože pak by člověk nemusel pořád otáčet hlavu, aby se kochal výhledem na hory.

Dá se říct, že se touto oblasti dá dobře jezdit i na kole. Ostatně polovina této trasy je paralelní s dálkovou cyklistickou.

I cesta zpět je klidná, ačkoli krátce vede po hlavní silnici, poté klidnou čtvrtí, která nás dovede k železniční trati a odtud už historickým centrem zpátky domů.

Zatím nevím, jakou trasu zvolím příště, ale jisté je, že bude plná zeleně a krásných výhledů...


(Tady najdete další těšínský okruh)

Tweet