Tereza Kymlová

A budete jen koukat, nebo i číst?

KARLA GIFTWIN - O původu druhů (slov) 1. Úvod

14. 4. 2024

Nejdřív mě přepadne ViRóza, tu vystřídá bronchitida a teď mě znovu otravuje alergie! Oč víc je tělo bezvládné, o to víc však jede hlavička. Nevim, jak je to možný, ale je to tak, takže mý zápisky praskaj ve švech (díky Bohu, že nejsem na vozejčku, páč to by mi prasknul celej mobil). Není proto náhoda, že jsme na nedávný poradě se zahraničními kolegy z oboru etomologie, došli k závěru, že je třeba jít konečně na veřejnost s výsledky bádání našeho i našich dávných předků. Bála jsem se toho, že na to nebudu mít vůbec čas. Ale ten si to zařídil právě včas (když je to Čas)!

Nuže, pusťme se do práce...

Tak si tu na začátek samu sebe nejdřív představím. Nemyslím jako v nějaký situaci, roli nebo jak si užívám luxusní dovču. Myslím sebe jako ETOMOLOŽKU (mám na to bezpočet kurzů) a myslím tím Vám, pokud jde o to "komu". A i když jsem hned zkraje prozradila svý odborný zaměření, půjdem trošičku za okraj, abyste se jukli, jak a proč to vzniklo.

Jak už asi víte, jistý Čárls Darwin napsal knížku O původu druhů. Jenže, ruku na srdce, ty dneska už krom pár vědců nikoho nezajímaj. Navíc od tý doby se toho událo a objevilo na Zemi i pod zemí dost na to, aby byla tahle knížka výrazně zpochybnitelná, což už v rámci odborný veřejnosti částečně je.

Mnohem zajímavější je jednak obor zkoumající původ slov, který se do povědomí široký veřejnosti vžil jako ETYMOLOGIE, vedle níž je ovšem dlouhodobě přehlížená úzká veřejnost zabývající se důležitější ETOMOLOGIÍ, jejímž heslem je Jednou řež, dvakrát měř!

Prakticky to znamená, že nejenže precizně ověřuje vědecký výstupy současný etymologie (tj. hledá, jestli v daném oboru nedošlo k chybám a omylům), ale nad to se zabývá svým vlastním výzkumem (slov).

Takže úvod je za náma a jdeme dál...

Já, jakožto člen tý úzký veřejnosti, jsem se ustanovila jejím zástupcem, abych tu širší veřejnost průběžně informovala o skutečným původu TĚCH slov, JEJICHŽ vznik vznikl zcela jinak, než to předkládají etymologové. Často jsem při svým bádání v úžasu a věřím, že vy budete nad jeho výsledky taky. Proto je můj pracovní název Karla Giftwin. A je v tom víc než se zdá. Nejenže je to ženská obdoba anglickýho Čárlse, ale především mi tohle jméno chtěl prej dát táta, kerej byl Karel, jeho táta byl taky Karel, mámin táta byl taky Karel a můj brácha je taky Karel. Naštěstí máma řekla Karlů už je dost!, a tak jsem, co jsem, jenom ne Karel (totiž Karla).

A Giftwin - to je jednoduchý. Právě Darwinovo příjmení jsem využila s drobnou (ovšem jak zjistíte za chvilku, logickou) úpravou a místo Darwin použila jazykově sjednocující Giftwin (angl. GIFT = dar -> mimo jiné to značí, že výstupy mé práce jsou pro publikum dar). Příjmení Darwin má totiž českoanglický kořeny, od jeho prapradědečka z prastrýcovy strany, kde jistej synek z chudý český rodiny, zvanej Jan Kulhavý, kterej se nějakým zázrakem účastnil běžeckýho závodu pod hlavičkou česko-anglickýho klubu, zvítězil. Když jako první doběhl do cíle, jeho tatík padl na kolena, a volal "To je DAR! To je DAR!" A z druhý strany anglickej rozhodčí zas "WIN! WIN!" A protože se rodina časem vyšvihla díky synkovu běhu do vyšší společnosti, bylo jim povoleno změnit si příjmení podle slov, který tehdy zazněly při tom velkým okamžiku jejich života. Samozřejmě taky hrála roli trochu směšná kombinace dosavadního Janova příjmení spolu s jeho vynikajícíma běžeckýma výsledkama.

Karla Giftwin tudíž není jen jméno. Je to hlubokej symbol a taky ukázka toho, jakým vícejazyčným způsobem vzniklo mnoho slov; je to obraz prapůvodu druhů (slov); je to skrytá mapa k cíli, ve kterým zjistíte, o kolik jste chytřejší než dřív, ale hlavně - o kolik jste chytřejší než všichni ostatní (dohromady)!

Jo a proč se náš obor nazývá ETOMOLOGIE, tak to si necháme zase na příště. Pro začátek to bohatě stačilo.


(My, etomologové, se zříkáme jakékoli odpovědnosti za následky související s uvedením našich vědeckých výstupů do praxe běžného života)

Tweet