Tereza Kymlová

A budete jen koukat, nebo i číst?

NA SLEZSKU JE FAJNE

19. 3. 2024

Ostravské Vítkovické železárny

Konečně začínáme pozvolna žít. Ještě před Ju nemocí, totiž ještě před stěhováním do Těšína, vlastně ještě před samotnou přípravou na celý stěhování, bylo u nás zvykem vydat se co možná každej víkend někam na výlet. Zkrátka vyUŽÍT volnej čas s rodinkou. Tomu bylo během nemoci a léčby na dlouho šmitec. No jo, jenže když to celý sečteš, jsou to i s těma přípravama na stěhování už celý dva roky, kdy nám okolnosti nedovolovaly pokračovat v naší víkendový tradici. A pozor - dva roky v životech náctiletých mozků udělaj navíc veliký změny. Co to prakticky znamená? Znamená to, že se nejde jako mávnutím kouzelnýho proutku vrátit do "starých dobrých" časů, kdy stačilo v sobotu ráno (kolikrát až dopoledne) teprve začít vymejšlet, kam to jako vyrazíme a děckám to bohatě stačilo.

Teď to chce starší vědět alespoň tejden předem, aby si mohl "efektivně rozplánovat čas" a mladší se ksichtí, jakmile slyší slovo "výlet": "Cože?! Já ale nikam nechci!" a nejradši by se po vzoru ekoteroristy na protest přilepil k podlaze (ideálně však ke svýmu počítači).

Ale ještěže s náma ten starší vůbec někam chce a toho mladšího nakonec (sice zpočátku násilím) taky odlepíme.

No a pak se nějakým zázrakem naskládáme do auta a vydáme se objevovat moravskoslezsko. To je vlastně plusko - že je zdejší okolí pro nás fungl nový, takže takový Vítkovice minulej víkend, nebo Tatra Kopřivnice ten poslední, bylo pro naši bandu něčím fakt zážitkovým.

No a do toho ty hory, že jo. Ty jsou všude kolem a jen tenhle víkend jsme v nich byli hned dvakrát. Ale teda jen já a mužskej, páč jsme si chtěli dát do těla a taky bejt jen spolu. Navíc pro Ju by to zatím bylo nemožný. Ten, ač před pár lety šel z Pece na Sněžku a zpátky dolů pěšky "pohoda džes", musí teď makat na menších kopečkách (no jasně, že se mu nechce, takže povzbuzujem i vyhrožujem).


A teď k samotným uplynulým výletům.

● Když procházíš Vítkovicema, napadá tě, že návštěva tědlech železáren je snad povinností pro každýho milovníka industriálu...

Ochutnávka industriálu

● Tatra Kopřivnice uvnitř oficiálně nabádá, abys co nejvíc fotil a všechno sdílel, páč nevim - ale možná tam nechodí tolik lidí? To by byla škoda. Uvnitř je to krásný, moderní, interaktivní (za pomoci vypůjčení tabletu), s dobře čitelnýma velkoplošnýma informativníma textama a samozřejmě nabušený automobilovejma dizajnovkama od minulosti až po současnost; od osobáků až po vojenský a expediční monstra. Nahoře na ochozu si zas přijdou na svý milovníci kol. Jo a malý caparti to celý můžou projíždět na dřevěných autíčkách. A lidí tam bylo tak akorát (sobota). Jo a v areálu parkuje národní památka Slovenská strela...

V rozlehlé hale je toho spousty k vidění

● Všimli jsme si rozdílu mezi Beskydama nalevo a napravo od Třince (z pohledu mapy). Ty vlevo nám připadaj poněkud drsnější (nějak jsem tam i víc myslela na medvědy :D), ty vpravo krapet malebnější. Ale může se to týkat jen menších úseků. Jinak drsný jsou Beskydy v podstatě všude, a to především svým stoupáním. Jako z Nýdku po červený na Čantoryji ještě jakž takž dobrý, ale jistý úseky zpátky dolů po zelený, to jsem brala už jako takovou přípravu na jednou možná někdy přechod kamenitý Mallorcy :D.

Beskydy...


SUMA SUMÁRUM - rodinný výlety opět žijou, já znovu taky, na Slezsku je fajne a Beskydům zdar!

Více informací i fotek o posledních dvou výstupech do Beskyd najdete ZDE.

A příště třeba o tom, jak miluju návštěvy u zubaře :D

Tweet