Tereza Kymlová

A budete jen koukat, nebo i číst?

ZAČÁTEK POSLEDNÍ CHEMOTERAPIE

29. 7. 2023


PÁDÍME DO CÍLE!

Ve čtvrtek se chlapi vrátili z Brna, kde započal poslední blok chemky. B-A-B-A-B-A!!! (názvy bloků)

1. a 8.8. ho ještě čekají dvě jednorázové chemo injekce v Ostravě, jak to v bloku "A" vždy bývá. To znamená, že slavit se bude, až bude úúúplně po všem.

Jak z fotek vidno, na oddělení panovala obzvlášť dobrá nálada :-D.

Aneb kdo udrží nejvíc emitek!

Na klasickou bílou dnes už v nemocnicích nenarazíte. Vystřídaly je tyto bioemitky (z tvrdého papíru).


No a teď stručně v bodech:

• Ju poprvé ráno na ambulanci nezvracel. Nejspíš, vědom si toho, že je to poslední chemka, byl psychicky víc v pohodě. Za celou hospitalitaci zvracel jen jednou.

• V Brně rozhodně nepřibral, ale - což je významnější - ani nezhubl. Momentálně má už delší dobu ustálených 29,1 kg, a to i přesto, že místo 5-6 dávek měl v posledních dnech 4. Čímž se jen potvrzuje skutečnost, že to noční boostování Nutrisonem stačí fakt pár dní, aby se to vyhouplo a pak se to pěkně drží, dokud se nerozhodnu to zase vyboostovat o další kilčo výš (což mám teď opět v plánu).

• V Brně opět proběhla audiometrie (měření sluchu). Jak jsem kdysi psala, lék Cisplatina může poškozovat sluch. A prvně mu teď zjistili, že neslyší nějaké vysokofrekvenční tóny, což ale pro běžný každodenní život není žádná katastrofa.

• Máme počítat s tím, že plná školní docházka je reálná až zhruba od nového roku.

• První rok po léčbě bude víc nemocný (kašel, rýma, chřipka atd.), tak se podle toho musíme zařídit. (Taky ale věříme, že Boží moc a ochrana může způsobit, že to tak být nakonec nemusí).

• Posledního srpna bude znovu kontrolní MR (magnetická rezonance), neurologické vyšetření, odběry a další věci.

• Ju čeká v budoucnu přeočkování, které měl v dětství, poněvadž chemoterapií se to vše vyrušilo.

• Pokud vše půjde dobře, tak první rok kontroly 4x/rok, v dalších letech 2x/rok, poté stačí 1x/rok.

• Podle toho, kdy začne obstojně jíst, se bude domlouvat vytažení PEGu a V-portu (to druhé s jídlem nesouvisí :) ).

• Ráda bych se od neurologů dozvěděla, jaká vlastně omezení v běžném životě s sebou přináší shunt. O to jsem se vzhledem k omezené pohyblivosti Ju zatím příliš nezajímala. Na netu se mi zatím nepodařilo dohrabat se kloudných informací.


Vlastně se to všechno docela hezky čte, nemyslíte?! S takovým pěkným úlevným pocitem, že se to celé chýlí ke konci... Jo a jedna důležitá věc na závěr! Příští týden jedeme na dovolenooou!

Tweet