Tereza Kymlová

A budete jen koukat, nebo i číst?

PRVNÍ DEN ZA NÁMI

12. 11. 2022

Foto: Náhlá momentka během poklidné coffee break

Milovaní, z celého srdce Vám děkuji, že jste se připojili ke včerejší večerní facebookové oslavě♡♡♡! Ju viděl příspěvky až dnes, páč včera usnul jak dudek.

Odchod domů byl teprve začátek. Důvod ke slavení pozvolna nabobtnává. Tak například dnes jsem konečně po dlouhé době několik hodin uklízela! A to bych taky mohla oslavit :-)! Myla jsem okna a žaluzie, komplet celou koupelnu, vytírala jsem atd. Pro tělo i duši vynikající. Ju mezitím pařil Minecraft se svým píseckým kamarádem online ;->.

V pozdním odpoledni jsme se pustili do rehabilitace. No a k večeru napadlo Ju, že zkusí jít kousek sám. A dal úspěšně několik kroků!!! Domácí prostředí dělá hodně! Zítra budeme pokračovat.

První noc byla taková, že Ju se konečně vyspal, přestože 3x za noc WC, ale aspoň ho nebudily přístroje. Víc detailů popisovat nebudu, ale ještěže jsem včera zašla do těch zdravotnických potřeb (dnes dopoledne už byly všechny uzavřené, ale chtěla jsem jen jednorázové rukavice, a ty měli i v Tetě). V nemocnici vás poučí o věcech zdravotnických, ale ne pečovatelských, když to tak řeknu. Čili, co vidíte, že dítě potřebuje za pomůcky v nemocnici, prostě si je kupte, než půjde domů. Pro začátek. O jaké věci šlo v našem případě, to píšu v minulém článku. To jen taková praktická věc.

Milovaní, ráda bych se bývala rozepsala o tom, jak poslední skoro 3 týdny snášel Ju psychicky. Myslím takové ty vnitřní stavy. Sám si je jednoduše pojmenoval "stresy". Ale nerozepíšu se s ohledem na Ju. Jen obecně lze říct, že by vás nenapadlo, co dítě může prožívat. Ano, Ju je statečný a bojovník. Ale zkrátka různé stavy přicházejí. Celé tělo i duše jsou rozcitlivělé, a tak se vám naskytne zcela nový pohled do nitra vašeho dítěte. V takové momenty to chce moudrost, cit a taky jakousi "reakční flexibilitu" (tj. zvážit, zda pomůže jen naslouchat, aktivně pomoci porozumět, anebo odlehčit situaci humorem apod.).

Ukazuje se, jakou "moc" má ta velká bedna plná různých věcí, které nám pro Ju dorazily. Zvláště, když se Ju dostal domů, kde začalo další prozkoumávání. Je fajn dárky a různá překvapení rozdělit do více dnů. Každý den je tak nová motivace. Opět boduje LEGO, na kterém oba naši kluci vyrostli, a teď je navíc dobrým lékem na jemnou motoriku ;-). Nějaké jsme dostali od nadace Dobrý anděl, který nabízí i další úžasnou podporu pro lidi v těchto situacích.

Ju před pár dny prohlásil, že mu "začíná život odznova." Znovu, že se musí učit chodit a jiné věci. Zajímavé ještě je, že jak je méně pohyblivý, tím více je přemýšlivý a všímá si těch nejdrobnějších detailů. I na mém obličeji bohužel :-D.

Myslím, že mě takové prohloubení po tom všem, co nás potkalo, čeká také...

Mějte požehnaný víkend♡♡♡!!!


Tweet