Tereza Kymlová

A budete jen koukat, nebo i číst?

Okruh kolem Velkých dolů

13. 10. 2022


Zvu vás na větší okruh kolem přírodní rezervace Velké doly, který měří cca 14 km.

Přírodní rezervaci Velké doly najdeme jižně od Těšína, necelý kilometr od areálu Rezerwat Lasek Miejski nad Olza. Při cestě vás zaujme rudá bobulovitá rostlina vykukující ze země jak malí červení skřítkové s názvem Áron alpský.

Na konci tohoto areálu vystoupáme po turistické zelené strmými schody (na mapce tam, kde se poprvé u řeky Olše ostře láme červená tlustá linie) a ocitneme se na okraji obydlené oblasti. Ještě kousek jdeme po zelené, která se za chvíli stáčí prudce doleva. My ale jdeme po Lowiecké ulici doprava. Za zatáčkou znovu zabočíme vpravo a to už jsme vkročili na lesní cestu. Ta nás vede nad údolím řeky Olše až k Velkým dolům.

Modrá chaloupka před vstupem do lesa

Lesní cesta nás dovede na Těšínskou silnici, po které jsme šli kus pěšky, než jsme si všimli několika více či méně nenápadných vstupů do lesa, čehož jsme po několika minutách využili, abychom se vyhnuli autům.

Jeden z nenápadných vstupů do lesa na neudržovanou cestu, která začne být sympatická až po několika minutách chůze (druhý obrázek)

První mapka ukazuje náš vstup do lesa, kudy jsme došli skryti před hlukem silnice až na rozcestí. Červená trasa na druhé mapce ukazuje naši zkratku, která vedla kolem chalupy s krásným ovocným sadem. Nebyli jsme si jistí, zda je to soukromý pozemek, ale nikdo nás nevyháněl :-).

Chalupa s přilehlým sadem

Zlatavé pozdně letní pole nad chalupou

Nad zlatým polem pak můžete spočinout u křížku a kochat se pohledem na Beskydy... (K tomuto místu vás dovede i silnice, viz modrá trasa na druhé mapce výše)

Od křížku se vydáme doleva. Na první křižovatce zahneme vpravo a i když je stále se čím kochat (viz obrázek níže), musíme dát pozor, abychom po levé straně neminuli cestu, která nás za chvíli z těchto výšin zavede z kopce dolů k řece Puncówce.

A to bychom nebyli my, kdybychom opět nešli jinou, ale velice malebnou, cestou, než tou, která je na mapě.

Dole přejdete mostek a jste na Cieszynské ulici. Po ní jsme v podstatě šli pěšky až do Českého Těšína...

Níže je poslední mapka, která ukazuje možnost, kde sejít z Cieszynské, docela frekventované, ulice a oklikou dojít do Těšína klidnější trasou. Tu bychom rádi vyzkoušeli příště, a to v opačném směru, než kterým jsme celou trasu šli poprvé.


TAK ŠŤASTNOU CESTU!


Tweet