Tereza Kymlová

A budete jen koukat, nebo i číst?

Příroda nezná hranic I.

25. 7. 2022

Jak se říká, je na to třeba jít od lesa. A jeden takovej jsme navštívili. Asi dvacet minut autem za Cieszynem se dá za 1,45 h ujít necelých 5 km moc příjemným lesem, kterým je zarostlý kopec u Goleszówa s nejvyšším vrcholem Jasieniowa (521 m). Jsou tu dva podobně dlouhé turistické okruhy s naučnou červenou stezkou Przyroda nie zna granic/Příroda nezná hranice, která nás seznamuje s přírodou části Slezských Beskyd na trase z Vendryně (ta je blízko Třince) do Goleszówa. My jsme si vybrali severovýchodní okruh s procházkou okolo rybníka Ton (viz foto).

Širší oblast je stezkami hojně propletená, takže je co objevovat. Navíc ideální prostředí pro nenáročné túry s malebnými výhledy na hory doly. Pro milovníky ohně a buřtů je na trase připravené ohniště s krásným výhledem na lázeňské městečko Ustroň, ale hlavně jeho kopce, ve kterých je usazené. Krásný výhled je to díky vysokým skalám, které, než abychom strmě slézali přísně následujíc červenou, jsme raději obešli zvrchu (viz oranžová linie na fotce nahoře vpravo).


Výhled na Ustroň

(z tohoto místa vedla červená strmě dolů, my šli ale raději nad skalami a lesem)


Cestou po červené


Sváču si dejte až na konci okruhu u krásného rybníku Ton, což je zatopený lom, který má díky svému podloží nádhernou azurovou průzračnou barvu, která láká ke skoku do vody, ale smůla - zákaz koupání. Přesto se můžete kochat pohledem na přírodu na okolních lavičkách a vedle kachen pozorovat především kapry těsně pod hladinou, kteří jsou díky průzračné vodě vidět i z pěkné dálky. Právě kvůli nim, a dalším rybám, tu kolem té divočejší části vodní plochy posedávají rybáři a čekají na svůj úlovek.


Rybník Ton

Tenhle kopec není žádnou turistickou atrakcí, ale kdo chce ticho, větřík a chládek, aby se vešli do jednoho kratšího odpoledne, mít výhled a posedět u "rakouského jezírka" a potkat maximálně pár komárů, bude na správném místě.

Tak šupito presto na výlet!


Tweet